Rómovia sa budú vzdelávať v stavebníctve a v práci s počítačom

08.03.2010 Vranov nad Topľou

Hlinné 8. marca (TASR) - Miestna samospráva realizuje takmer mesiac vzdelávací projekt, ktorého hlavným cieľom je prostredníctvom školení a rekvalifikačných kurzov posilnenie sociálnej integrácie znevýhodnených a ...
S pomocou odborných lektorov budú v priebehu roka prezentované teoretické poznatky a praktické ukážky manuálnych činností z oblasti stavebníctva, vzdelávanie bude zamerané aj na získavanie základných poznatkov pre prácu s výpočtovou technikou.
Podľa slov starostky obce Hlinné Mileny Naštovej - Hladovej boli kurzy určené podľa aktuálnych potrieb miestneho obyvateľstva. Vybrané skupiny budú počas školení vedené k samostatnosti, sebestačnosti a získavaniu teoretických poznatkov, ako aj pracovných zručností. "Svoju doterajšiu prax doplnia o získané skúsenosti napríklad pri výstavbe nového komunitného centra, na ktorej sa budú podieľať. Časť stavebného materiálu sa zakúpi z prostriedkov projektu, " informovala starostka Hlinného. Ako dodala, ľudia by sa mali následne zoznámiť s prácou stavebných robotníkov pri zatepľovaní objektov alebo výrobe či pokladaní betónovej dlažby. Nadobudnuté znalosti účastníkov projektu by chcela obec následne zužitkovať pre jej ďalší rozvoj.
Školiace kurzy sú zamerané aj na získanie základných znalostí pre prácu s počítačom. "Aj takýmto spôsobom by sme chceli zvýšiť šance pre uplatnenie sa na trhu práce u komunity ľudí, ktorá je z väčšej časti tvorená dlhodobo nezamestnanými, " konštatovala Naštová - Hladová. Ako uviedla, pre tento účel budú prostriedky projektu použité na nákup ôsmich počítačov, tie budú v priestoroch Obecného úradu zároveň k dispozícii aj ostatným obyvateľom Hlinného.
Podľa slov starostky obce, kde žije takmer 950 Rómov, je o vzdelávacie aktivity dostatočný záujem. "V minulosti sme úspešne zrealizovali projekty, ktoré boli obsahovo orientované na prácu pri udržiavaní zelene, kurzy varenia či hospodárenia s rodinným rozpočtom, " uzavrela Naštová - Hladová.
Projekt, ktorý bol schválený v rámci výzvy operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia v celkovej hodnote 78.105,26 eura, spolufinancuje obec piatimi percentami.
 

Vyberte región